Online shopping…..trick or treat?



Ένα πολυσυζητημένο θέμα χωρίς εξάντληση. Τα τελευταία χρόνια ανθεί στην Ελλάδα…είναι και που μετά το 2000 γίναμε Ευρωπαίοι……
Το online shopping πλέον για πολλούς έχει γίνει αναγκαιότητα και όχι τρόπος lifestyle. Οι επιλογές αμέτρητες και το κόστος για όλα τα βαλάντια. Μπορείς να αγοράσεις από τσίχλες και τον πρωινό σου καφέ, έως προϊόντα τεχνολογίας και αυτοκίνητο.
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το μέσο ( Η/Υ, laptop, tablet, Smartphone), μια πιστωτική κάρτα ή προπληρωμένη, όρεξη για shopping therapy και ηλεκτρονική βιτρινο-θεραπεία και ελεύθερο χρόνο για να κάνεις την βόλτα σου στα χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα.
Πολλές ελληνικές εταιρείες πλέον είδαν πιο θερμά το θέμα e-shopping και έχουν δημιουργήσει πολύ όμορφα και φιλικά site. Να τονίσω εδώ ότι τα περισσότερα αν όχι όλα ελληνικά e-shops δέχονται την αντικαταβολή ως μέσω πληρωμής εν αντιθέσει με τα site εξωτερικού που όπως είναι φυσικό δεν δέχονται αντικαταβολή.
Και εκεί που όλα πηγαίνουν πρίμα σκάνε μύτη τα περίφημα capital controls!!!!! What the ……….. Περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων που συνεπάγεται δεν μπορούμε να αγοράσουμε από εξωτερικό. Για αρκετό διάστημα υπήρξε ένας πανικός, όμως τα δαιμόνια μυαλά βρήκαν την λύση και μπορέσαμε να ψωνίσουμε και μέσω PayPal (balance) αλλά και έκδοση κάρτας εξωτερικού (revolut). Problem solved!!
Όλα καλά μέχρι εδώ…. Πολλοί όμως ανησυχούν ή διστάζουν να αγοράσουν από φόβο….
Θα είναι το νούμερό μου?
Θα είναι καλής ποιότητας?
Τι γίνεται αν δεν μου αρέσει?
Μπορεί να χαθεί το δέμα μου?
Θα πληρώσω τελωνείο?
Αν είναι απάτη?
  • Καταρχήν όσον αφορά τα νούμερα, όλα τα site έχουν size charts όπου σου λένε κατά προσέγγιση διαστάσεις και αντιστοιχίες σε νούμερα, οπότε το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια μεζούρα, μολύβι και χαρτί και φυσικά να έχεις στο μυαλό σου πόσο άνετο ή στενό το θέλεις. Για παράδειγμα ένα παλτό δεν μπορεί να είναι ακριβώς, διότι θα φοράς και κάτι άλλο από μέσα.
  • Η ποιότητα σίγουρα εξαρτάται και από την τιμή αλλά και από την περιγραφή που δίνει το site. Οπότε διαβάζουμε πολύ καλά την περιγραφή. Βέβαια από διάφορα ασιατικά site, υπάρχει μεγάλο ρίσκο όπου μπορεί να μειωθεί αν διαβάζεις τα σχόλια άλλων αγοραστών.
  • Όλα τα καταστήματα έχουν πολιτική επιστροφών, οπότε καλό θα ήταν να ρίξεις μια ματιά για να δεις πόσο κοστίζει και τι καλύπτει. Βέβαια, να σε ενημερώσω ότι στις περιπτώσεις αγορών από ασιατικά site, η επιστροφή είναι μάλλον ασύμφορη.
  • Συνήθως οι αγορές από εξωτερικό έχουν έναν κωδικό, όπου μπορείς ηλεκτρονικά να ελέγξεις που βρίσκεται το δέμα σου ανά πάσα στιγμή. Μερικές φορές όμως σε φθηνά προϊόντα αυτός ο κωδικός δεν λειτουργεί.
  • Επίσης, το τελωνείο είναι μια πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα, που χρειάζεσαι γνώσεις ιστορίας, αστροφυσικής, αστρολογίας και μαθηματικών για να είσαι σίγουρος. Οπότε, για να μην έχεις πρόβλημα από site εκτός ΕΕ καλύτερα να είσαι φειδωλός. Εγώ για παράδειγμα έχω βάλει ένα όριο 120€ ανά παραγγελία.
  • Τέλος, για να προλάβεις την απάτη, καλύτερα να προτιμάς αγορές μέσω paypal, διότι σε προστατεύουν με refund σε περίπτωση ύποπτης συναλλαγής.


Οπότε έχετε μάτια ανοιχτά, καλή διάθεση και keep shopping!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Flickr Images

Like us on Facebook